För fjärde gången deltog president Joe Biden och First Lady  Jill Biden vid den amerikanska hbtqi+organisationen Human Rights Campaigns årliga välgörenhetsmiddag. Talet hölls veckan efter att den islamistiska terrororganisationen Hamas tagit sig in i Israel och kallblodigt mördat människor i deras hem och på en dansfestival. Biden avslutade också sitt tal med att lyfta Hamas hat och våld och nämnde samtidigt den humanitära krisen i Gaza där ”oskyldiga palestinska familjer – och det stora majoriteten av dem har inget att göra med Hamas… de används som mänskliga sköldar.”

Biden kommentera krisen i Mellanöstern efter att ha lyft hatbrott riktade mot hbtqi+samhället  i USA. Och han konstaterade till applåder: ”Historien har gång på gång lärt oss att antisemitism, islamofobi, homofobi, transfobi – allt hänger ihop. Hat mot en grupp, som lämnas obesvarat, öppnar dörren för mer hat mot fler grupper, oftare, lättare. Men här är vad historien visar: Motgiftet mot hat är kärlek. Svaret på snedvridna, avhumaniserande ideologier är solidaritet och att stå upp för allas mänsklighet.”

När Joe och Jill Biden entrade scenen möttes de av ett jubel som liknade det då Kronprinsessan Victoria kom till QX Galan. Joe Bidens huvudsakliga budskap handlade om hur hans administration arbetat för hbtqi+rättigheter och hur dessa nu hotas av hans politiska motståndare.

”Trots all framsteg vi gjort vet vi att barriärerna, fördomarna och intoleransen fortfarande existerar. Kanske på grund av de framsteg vi gjort så vill folk trycka tillbaka oss,” sa han och exemplifierade med att över 600 anti-hbtqi+lagförslag introducerats i olika delstater runt om i USA. 70 av dem, konstaterade Biden, har antagits som lagar.

”Lagar som förnekar existensen av transpersoner, tystar lärare, förbjuder böcker, hotar föräldrar med fängelse för att de skaffar sjukvård till sina barn.”

Han pekade ut den extrema MAGA-republikaner, dvs Trumps Make America Great Again-sympatisörer, för att vilja trycka tillbaks de framgångar som hbtqi+rörelsen haft.

”De försöker ta bort federal finansiering för att stoppa HIV-epidemin, dra tillbaka finansiering från samhällscentra för äldre, återinföra förbudet mot transpersoner i armén, förbjuda justitiedepartementet att verkställa lagar för medborgerliga rättigheter, förbjuda Pride-flaggor att hissas på offentliga platser. Och de hotar det legala erkännandet av samkönade äktenskap.”

Joe Biden. slog sedan ett slag för att ”vi nu måste driva igen”, the Equality Act. Ett lagförslag som på federal nivå adderar sexuell läggning och könsidentitet till medborgarättslagarna från 1964.

”Ni har hört mig säga det förr och jag ber om ursäkt för att jag behöver upprepa det: När en person kan gifta sig på förmiddagen men slängas ut från en restaurang för att  den är gay på eftermiddagen, så är något fundamentalt fel i detta land. Och detta kan fortfarande förekomma.”