Trots att Jaroslaw Kaczynskis parti Lag och Rättvisa, som styrt Polen till att bli ett allt mer värdekonservativt land, hårt kritiserat för statlig kontroll av media och rättsväsendet, gick fram ser det ut att bli regeringsskifte efter söndagens val.

Även om det slutliga valresultatet inte är klart, visar vallokalsundersökningarna att oppositionen kommer få majoritet och därmed bilda regering.
Det blev ett rekordartat deltagande, 73%, samtidigt som den folkomröstning kring fyra frågor som regeringen slängt in inte samlade mer än 40% deltagande och därmed är det ogiltig. De fyra frågorna, som regeringen kritiserats för att kasta in tillsammans med parlamentsvalet för att locka sina egna potentiella väljarna från sofflock, handlade om ja eller nej till höjd pensionsålder, ja eller nej till att sälja statliga företag till utländska ägare, ja eller nej till om gallren mot Belarus skall tas bort och ja eller nej till att ta emot ”tusentals illegala invandrare från Mellanöstern och Afrika”.

Enligt vallokalsundersökningen fick PiS, Lag och Rättvisa 36,6% av rösterna, Donald Tusks Medborgarplattformen fick 31,6%, Tredje vägen 13%, Vänstern 8,6% och högerextrema och anti-hbtqi-partiet Konfederationen 6,2%.

Just nu kämpar den sittande regeringen med att hitta en lösning för att behålla majoriteten. I den lösningen skulle de hämta stöd från Konfederationen och det Polska folkpartiet som ingår i valalliansen Tredje vägen. Enligt sajten Notes from Poland har dock Polska folkpartiets Władysław Kosiniak-Kamysz dock redan sagt sig ointresserad med hänvisning till att de som röstade på hans parti också röstade för regeringsskifte.

Från hbtqi-aktivister kommer förhoppningsfulla kommentarer. Bart Staszewski, som bland annat blev internationellt känd för sina kampanjer mot de ”hbtq-fria zonerna”, skriver i sina social medier att ”jag är gay, jag är polack och jag är stolt idag”.

”Polen är tillbaks på vägen mot demokrati och rättssäkerhet”.

Han fortsätter: ”Detta är bara starten för att återvinna vårt land. Fighten ligger framför oss nu men vi kan andas frisk luft idag. Efter åtta år av regeringens hat, upphör auktoriärismen idag. Jag kan knappt tro det… mardrömmen är över”.