Fem domare i Indiens Högsta domstol beslutade under tisdagen att det inte strider mot konstitutionen att neka samkönade par att ingå äktenskap.
Den frågan var en av fyra där domstolen tog ställning i hbtqi-frågor. Domstolen hävdade att frågan om att öppna äktenskapslagstiftningen även för samkönade par var en fråga för parlamentet.

”Det är inte korrekt att hävda att äktenskapet är en statisk och oföränderlig institution”, skriver de i domslutet, men menar att den parlamentariska beredningen av frågan om att öppna äktenskapet är något domstolen ska vara försiktig med att lägga sig i, skriver Times of India.
De fem domarna säger att transsexuella i heterosexuella relationer ska kunna ingå äktenskap.

Två av domarna anser även att reglerna kring att kunna prövas som adoptant utgör en diskriminering av queera personer. ”Det finns inget underlag som bevisar att endast gifta heterosexuella par kan ge barn en stabilitet”, skriver de och fortsätter; ”Lagen kan inte förutsätta att endast heterosexuella par kan vara bra föräldrar”. De tre andra menar dock att dagens regler, där adoption endast ges till gifta par som levt ihop i minst två år, kan prövas som adoptant så länge det inte handlar om styvförälder-adoption.

Alla fem var överens om att det utgör diskriminering att inte ge erkännande till partnerskap för samkönade par. De skriver i sin dom att Indiens regering måste säkerställa att ingen diskriminering mot queera personer får ske i Indien utifrån konstitutionens skrivning om alla medborgares tillgång till varor och tjänster. Domstolen skriver att regeringen måste skapa en ”hotline” för queera i syfte att motverka trakasserier, att säkra boenden för queer personer måste finnas, och att intersexuella barn inte ska påtvingas kirurgiska ingrepp.

Just skrivningar om att avskaffa diskrimineringen är detaljerade enligt Times of Indias rapport. Ingen ska tvingas till hormonbehandling, och polisen förbjuds trakassera queera personer.

Mario da Penha, en av de som drivit frågan om samkönade äktenskap till domstolen, kommenterade utslaget till nyhetsbyrån AP med att säga att det är en ”besvikelsens dag, men inte en dag att förlora hoppet.”