I ett 50 minuter lång möte träffade påven Franciskus i tisdags fyra medlemmar i organisationen New Ways Ministry.

En katolsk organisation som arbetar för ett närmande mellan hbtqi+katoliker och den Katolska kyrkan.

På mötet som hölls i påvens residens Casa Santa Maria, deltog syster Jeannine Gramick från Sisters of Loretto och tre andra medlemmar i New Ways Ministry.

Det är första gången som syster Gramick och organisationen New Ways Ministry tas emot av en påve något hon beskriver som ”mycket speciellt” och ett tecken på att kyrkans ledare börjar acceptera hbtqi+frågor och rörelser.

– Mötet var mycket känslosamt för mig, säger syster Jeannine Gramick i ett uttalande på New Ways Ministrys hemsida. Från den dagen han valdes har jag älskat och beundrat påve Franciskus på grund av hans ödmjukhet, hans kärlek till de fattiga och för dem som samhället förkastar. Han är Jesu mänskliga ansikte i vår tid. Påve Franciskus ser in i ditt hjärta och hans ögon säger att Gud älskar dig.

Gramick och påven Franciskus har brevväxlat sedan april 2021.

I samma kommentar till tisdagens möte säger Francis DeBernardo, ordförande för New Ways Ministry: ”Mötet var en bekräftelse inte bara för syster Jeannine och New Ways Ministry utan också för de tusentals och åter tusentals hbtqi+personer, församlingar, skolor, pastorala tjänstemän och religiösa samfund som outtröttligt har arbetat för jämlikhet, och som ofta upplevt det stora ogillande och den utstötning som New Ways Ministry har erfarenhet av.
Att träffa påve Franciskus är ett stort uppmuntran för Syster Jeannine och New Ways Ministry att fortsätta vårt arbete inom den Katolska kyrkan.”