En ny studie från University of California i San Francisco visar att ungdomar som identifierar sig som homo- eller bisexuella löper större risk att drabbas av hetsätningsstörning än andar ungdomar, rapporterar Pink News.

Studien baseras på resultat från en studie utförd 2020 omfattande 10 000 amerikanska ungdomar mellan 10-14 år. Studien kommer farm till att tonåringar från låginkomstfamiljer, ungdomar från ursprungsbefolkningen och de som identifierar sig som homo- och bisexuella löper störst risk att utveckla hetsätningsstörning.

Huvudförfattaren doktor Jason Nagata pekar på stressfaktorer som mobbning, diskriminering och internaliserad homofobi som orsaker till ökade ätstörningar och lägre självkänsla bland homosexuella, lesbiska och bisexuella tonåringar.

Han skriver: ”Denna studie visade att tonårspojkar som identifierade sig som homosexuella eller bisexuella hade 12,5 gånger högre sannolikhet att ägna sig åt hetsätning jämfört med sina heterosexuella motsvarigheter. På liknande sätt hade tonårsflickor som identifierade sig som lesbiska eller bisexuella dubbelt så hög sannolikhet att ägna sig åt hetsätning och kräkningar jämfört med sina heterosexuella motsvarigheter. Vi fann också ett betydande samband mellan de som svarade ‘kanske’ och hetsätnings-beteenden. Med tanke på den framväxande forskningen som stöder detta samband bör framtida studier utforska förebyggande åtgärder, tidig identifiering och hanteringsstrategier för hetsätningsg-beteenden hos homosexuella eller bisexuella tonåringar.

En vanlig uppfattning är att kvinnor är de som huvudsakligen drabbas av ätstörningar. Men studien visar att tonårspojkar är mer benägna att drabbas av hetsätningsstörning äv tonårsflickor.

Hetsätningsstörning, skriver 1177 , även kallas BED (binge eating disorder), innebär som bulemi att man äter stora mängder mat på kort tid på ett sätt som man inte har kontroll över, men att men inte gör sig av med det som ätits efteråt.