Mike Johnson, den republikan som nu till slut valts som talman för den amerikanska representanthuset, kritiseras för att genom sin politiska karriär ha drivit en aggressiv anti-hbtq-politik.

2003 skrev han själv en debattartikel 2003 efter att Högsta domstolen i USA med siffrorna 6 mot 3 sagt att Texas sodomilagar bröt mot USAs konstitution, argumenterade han för en fortsatt kriminalisering av homosexualitet.

”Det är absolut inte någon ”rätt till sodomi” i konstitutionen, och ”rätten till privatliv” har aldrig gjort att aktiviteter innanför hemmets väggar är frikopplade från strafflagens paragrafer.”

När USAs kongress stormades av Trump-supportrar den 6 januari 2021 la han ut ett tweet där han gav stöd till protesterna som sa sig vila ”leda fighten i kongressen”.

Nu när han nominerats har han velat tona ner sitt engagemang mot hbtq-samhället och säger att han huvudsakligen agerat i sin roll som advokat åt olika organisationer.

The Guardian har gjort en lång listning av hans engagemang mot hbtq-rättigheter. I artikeln citeras Mike Johnson har nyligen sagt till TV-kanalen Fox på frågan om hans hbtq-historia att han ”genuint älskar alla människor oavsett deras livsstilsval”. Hans eget förhållningssätt sammanfattar han med att ”plocka fram Bibeln”.

Tidningen Washington Blade har listat hans några va hans politiska insatser riktat mot hbtq-samhället:

    • Johnson var tidigare senior advokat och talesperson för den ”juridiska alliansen av kristna advokater”, Alliance Defending Freedom (ADF) och fortsätter att verka som en ADF-allierad i kongressen. ADF har finansierat och representerat fall som riktar sig mot hbtq-personer och deras rättigheter.
    • Southern Poverty Law Center klassificerar ADF som en anti-hbtq-hatgrupp och lyfter även ADF:s arbete mot aborträttigheter.
    • Under sin tid vid ADF mottog Johnson ”Family, Faith and Freedom Award” från Family Research Council, en annan organisation som klassificeras som en anti-hbtq-hatgrupp.
    • Johnson stämde i förebyggande syfte nio delstater 2014 på uppdrag av kristna affärsidkare som motsatte sig äktenskapsrättighet för samkönade par.
    • Som politiker i Louisiana mellan 2015 och 2017 försökte han få igenom en lag, ”Marriage and Conscience Act”, som uttryckligen skulle tillåta diskriminering av samkönade par.
    • I december 2022 la han fram en ”Don’t Say Gay”-lag på federal nivå. En lag som liknar det förbud att ens nämna samkönad kärlek i skolornas lägre klasser som införts i bland annat Florida.
    • I juni i år la han ut ett tweet, som nu raderats, där han hävdade att det är olagligt att hissa regnbågsflaggan vid Vita Huset.