Den 26 mars 2019 var kommunfullmäktige i staden Świdnik först ut att deklarera sig som en ”HBTQ-fri zon”. En i huvudsak symbolisk markering av politisk inriktning som spred bilden av Polen som ett allt mer hbtq-fientligt samhälle.

Bakom idén om ”HBTQ-fria zoner” låg regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och antihomosexuella starkt konservativa påtryckargrupper.

Nyhetstidningen Notes from Poland citerar till exempel Polens utbildningsminister Przemysław Czarnek (PiS) med att ha sagt att hbtq-personer är ”avvikare som inte har samma rättigheter som normala människor”.  Hos utbildningsministern arbetar just Radosław Brzózka som 2019 var den lokalpolitiker i Świdnik som la fram idén om HBTQ-fria Zoner”.

Efter höstens val i Polen börjar nu vindarna vända. I förra veckan meddelade vänsterns kommunalråd Jakub Osina (PPS) att beslutet om att göra staden till ”HBTQ-fri Zon” dragits tillbaks av det fullmäktige som fortsatt har PiS-majoritet och istället ersatts av en skrivning där hbtq-frågor inte nämns med där staden lovar att skydda ”den unga generationens moraliska utveckling och familjen som en institution baserad på kristna värderingar.”

Flera städer som deklarerade sig som ”HBTQ-fri zon” har backat efter politiska och ekonomiska påtryckningar från bland annat EU. Just Świdnik fick enligt Notes of Poland nyligen nej på ett EU-stöd på nära motsvarande 10 miljoner svenska kronor med hänvisning till att staden inte uppfyllde kraven på att arbeta mot diskriminering.