Den franska tidningen Têtu rapporterar att en åklagare i Senegal startar en utredningen om ännu ett fall där en mobb gräver upp lik av män som påstås ha varit homosexuella.

I det aktuella fallet grävdes en mans kropp upp den 28 oktober i Kaolack, ca 20 mil sydost om huvudstaden Dakar. Enligt lokala medier som Têtu citerar skall en stor grupp människor tagit sig ut till begravningsplatsen, grävt upp liket och bränt kroppen. Många filmade händelsen med sina mobiltelefoner och delade på sociala medier.

– Dessa extrema och barbariska handlingar kräver myndigheternas uppmärksamhet och kan inte förbli ostraffade. En utredning har inletts för att identifiera förövarna och inleda straffrättsliga förfaranden mot dem, sa åklagaren Abasse Yaya Wane enligt Têtu.

Homosexualitet är förbjudet i Senegal med straff på upp till fem års fängelse. Presidenten Macky Sall, som suttit på sin post sedan 2012 gör enligt Têtu ”regelbundet homofobiska uttalanden”. Det har också förekommit stora demonstrationer i Dakar mot ”hbtq-agendan”. På den största etniska gruppens språk kallas homosexuella i nedsättande mening goor-jigeen (man-kvinna) och föraktet mot homosexuella är utbrett i landet.

Det märkliga beteendet att gräva upp lik och bränna dem, grundat på misstanken om att den levande personen var homosexuell, har författaren Mohamed Mbougar Sarr skrivit om i den belönade boken De purs hommes (De rena männen), något han fick utstå mycket hat för på sociala medier.