Tisdagens mellanårsval i USA, där en rad lokala val hölls, blev ett tydligt bakslag för anti-hbtq-politik, rapporterar Washingtonblade.com som valt att sammanfatta framgångarna för regnbågsrörelsen.

I valet till bland andra skolstyrelsen i Fairfax County, Virginia ökade antalet öppna hbtq-personer i skolstyrelsen. I en kommentar till valet just till olika skolstyrelser, där kampanjorganisationen Moms for Liberty (Mammor för Frihet) kampanjat hårt för att förbjuda omnämnande av hbtq i skolan, säger Ailen Arreaza från ParentsTogether Action att: ”Från Ohio till Virginia till Kentucky och bortom, såg väljare vad republikanernas betoning av föräldrars rättigheter över utbildning verkligen handlar om: ett försök att distrahera från deras extrema och impopulära agenda.” Även i Pennsylvania hade de demokratiskt stödda kandidaterna till skolstyrelser stora framgångar tolkat som ett nederlag för Moms for Liberty.

I Ohio röstade en klar majoritet av väljarna för att skydda rätten till abort i delstatens konstitution. Detta noteras särskilt eftersom Ohio röstat för Trump både 2016 och 2020. Frågan om rätten till fri abort blir allt viktigare för sittande presidenten Joe Biden och han välkomnade valresultatet  just i Ohio genom att attackera MAGA-politiker (Make America Great Again) för deras extrema antiabort-politik.

I Kentucky blev sittande demokratiska guvernören Andy Beshear omvald, trots att hans utmanare satsat 5 miljoner dollar på det Washington Blade kallar en ”anti-hbtq”-kampanj. I Virginia valdes demokraten Danica Roems som andra transperson in i delstatens Senat trots att motkampanjerna var tydligt inriktade på att attackera just transfrågor.

LGBTQ Victory Fund, som samlar in finansiellt stöd till hbtqi+kandidater i amerikanska valen, kallar Roems framgång ”historisk” och organisationens ordförande Annise Parker fortsatte.
– Segern kommer skapa rubriker nationellt och blir ett öronbedövande svar på de bigotta som fortsatt vill tysta hbtqi+rörelsen och speciellt då transpersoner.

I samma delstat valdes även Josh Thomas in, understödd av hbtqi+organisationen Human Rights Campaign, vilket innebar att delstaten nu har demokratisk majoritet både i senaten och underhuset i den lagstiftande församlingen. Guvernören är fortsatt republikan, men nu tydligt politiskt försvagad.

I Mississippis representanthus och Philadelphias stadsfullmäktige valdes Fabian Nelson respektive Rue Landau in. Bägge öppet homosexuella.

I Louisiana tappade demokraterna guvernörsposten. Delstaten som röstade på Trump 2020 valde i mellanårsvalet Jeff Landry som under sin politiska karriär arbetat aktivt mot att inkludera sexuellläggning som diskrimineringsgrund