En organisation som kallar sig Gerakan Nasional Anti LGBT/Granati LGBT, dvs Den nationella rörelsen mot hbtq, höll under fredagen en demonstration i den indonesiska staden Jakarta.

De krävde att det brittiska popbandet Coldplay skulle garantera att inte framföra några positiva budskap om hbt-personer vid deras konsert den 15 november. Om de inte får dessa garantier hotar de med att demonstrera även samma dag som konserten hålls.

Coldplay har ett flertal gånger uttalat sig positivt i regnbågsfrågor vilket fick en motsvarande rörelse i Malaysia att redan i somras protestera mot bandets konsert i Kuala Lumpur den 22 november.

Då kommenterade Chris Martin från Coldplay med att uttala: ”Alla är välkomna till våra shower. Vi älskar alla människor, alla sorters människor, alla religioner, alla ledare, alla följare – ingen exkluderas”.

I Malaysia kan straffet piskrapp och upp till 20 års fängelse utdömas för samkönade sexuella kontakter. I Indonesien finns ingen klar lagtext som förbjuder samkönade kontakter, men regnbågsrörelsen liksom mötesplatser trakasseras av polisen med hänvisning till att de påstås bryta mot morallagar. I den mer muslimskt strikta provinsen Ache-provinsen utdöms piskrapp.

I slutet av juli nästa åt kommer Coldplay till Helsingfors för fyra spelningar på Olympiastadion.