I förra helgen höll den europeiska organisationen för höger- kristdemokratiska och moderata hbt-föreningar sin kongress. 10 år har de varit verksamma och i år är det den tidigare vice ordförande, norske Helge Ytterøy L’orange från Åpne Høyre, som tar över som ordförande.

– Våra två viktigaste mål är att utveckla vårt moderparti, EPP:s, politik för mångfald och inkludering samt att skapa en bättre förståelse för hbt+frågor bland medlemspartierna som idag inte har en aktiv hbt+politik, säger Ytterøy L’orange i ett pressmeddelande.

Han berättar att EPP (Europeiska folkpartiet) idag omfattar 85 center-högerpartier från Armenien i öst till Island i väst.

– Alla partier med olika historier och bakgrunder men som alla delar värderingar som frihet, jämlikhet, mänsklig värdighet och rättsstatens principer, säger han.

Styrelsen leds även av 1:e vice ordförande Gerben Horst (CDA, Nederländerna) och 2:e vice ordförande Kevin Maas (CD&v, Belgien). Från Sverige sitter Sophia Ahlin från Öppna Moderater Sydost. Tidigare ordföranden svenske Fredrik Saweståhl lämnar nu styrelsen.

Vid årsmötet, som hölls i Dublin där deltagarna äen fick möjlighet att träffa Irlands regeringschef Leo Varadkar, togs även en politisk plattform fram.

– Vi har redan börjat arbetet med att omvandla plattformen till praktisk politik genom att lämna in flera viktiga punkter till EPP:s programarbete inför Europavalet i juni 2024. Vi kommer naturligtvis att följa upp detta genom programprocessen fram till EPP:s kongress i Bukarest i mars, säger Ytterøy L’orange.