Rysslands president Vladimir Putin uttalade i fredags vid ett kulturforum i Sankt Petersburg att hbt-personer också har rätten att vinna (kulturtävlingar), visa och berätta eftersom ”detta också är en del av vårt samhälle”.

Han möttes av applåder och la då till lite skämtsamt: ”Det är bara dåligt om det är de enda berättelserna”.

Samtidigt förklarade det ryska justitiedepartementet att Högsta domstolen kommer pröva om ”internationella offentliga hbtq-rörelser” skall klassas som extremistiska. Justitiedepartementet förklarade att de upptäckt ”tecken och uttryck av extremistisk natur” i hbtqi+rörelsens aktiviteter i Ryssland. Bland annat har man noterat ”uppvigling till social och religiös splittring”.

Den ryska regnbågsrörelsen har genom. åren blivit allt mer utsatt och många hbtqi+aktivister och personligheter har tvingats lämna landet för sin egen säkerhet. Om tumskruvarna skall dras åt ytterligare skall tas upp den 30 november då en hearing om regnbågsrörelsen kommer hållas.

Klassar Högsta domstolen den ”internationella hbtqi+rörelsen” som. extremistisk kommer långvariga fängelsestraff kunna utdömas för de som anses ha engagerat sig i den eller stöttat den, skriver Moscow Times. Det skulle, konstaterar tidningen, jämställa regnbågsrörelsens aktivister med den fängslade Aleksej Navalnyj.