Efter att Javier Milei och hans parti La Libertad Avanza tog hem segern i den andra omgången i det argentinska presidentvalet uttrycker landet hbtqi+rörelse stor oro.

I en kommentar inför helgens andar valomgång karaktäriserar María Rachid, vid Federación Argentina LGBT+, Milei som ”diskriminerande och våldsam” och ”omgiven av personer som är kopplade till den förra diktaturen.”

Mileis ställningstaganden i regnbågsfrågor är inte helt olikt det Trump och Republikanerna i USA liksom de svenska Sverigedemokraterna gett prov på under de senaste åren.

Från att ha varit uttalade motståndare till bland annat samkönade äktenskap säger Milei idag, som Sverigedemokraterna, att man inte kommer avskaffa den könsneutrala äktenskapslagen. Men hbtqi+rörelsen är samtidigt oroade för att Milei och hans politiska rörelse talar om att införa en ny civiläktenskapslagstiftning som de ser som ett sätt att avskaffa samkönade äktenskap.

Som republikaner i USA och Sverigedemokrater i Sverige är Milei också engagerad mot en mångsidig sexualundervisning och har utlovat att stoppa de ”speciella rättigheter” som han menar att olika former av antidiskrimineringsinsatser är.

Federación Argentina LGBT+ skriver vidare om det segrande partiet: ”De jämför oss med djur, med att ha löss” och säger att La Libertad Avanza hyllar tidigare diktaturer och visar förakt för Argentinas demokratiska institutioner.

Sergio Massa från vänsterpartiet Unión por la Patria fick 44,3 procent av rösterna och hade uppbackning från regnbågsrörelsen. I en uppmaning till landets hbtqi+befolkning skrev de att ”det räcker inte med att rösta blankt, Sergio Massa är vår president”. Den uppmaningen räckte inte utan Javier Milei fick en klar majoritet med 55,7% av rösterna och inte helt olikt just Sverigedemokraterna var det i Argentina unga män som lockades av Mileis drastiska politik och språkbruk, medan kvinnor i allmänhet verkar ha stöttat Sergio Massa.