”Som det visar sig, personifierar jag allt som är oacceptabelt för Putins regim: kreativitet, pacifism, hbtq, psykologisk upplysning, feminism, humanism och kärlek till allt som är ljust, tvetydigt och ovanligt”. Så sammanfattade 33-åriga öppet lesbisk konstnären Aleksandra Skotjilenko i ett av sina brev från fängelset efter att hon i april förra året arresterats för att ha lagt ut fem stycken anti-krigsbudskap i matbutiker. Hon bytte ut prislappar på varor och ersatte med budskapet: ”Priset för detta krig är våra barns liv”.

Tidigare i november dömdes hon till 7 års fängelse för att ha spridit ”felaktig information om armen”.

Under rättegången i förra veckan spexade Aleksandra Skotjilenko och fler av de närvarande som en protest mot det vansinniga i rättegången och domen. Men efter rättegången visar bilder hur flera av dem bröt samman och grät.

Nu har omkring 100 ryska läkare skrivit under en petition för att hon skall friges, berättar tyska queer.de. Initiativet är taget av kirurgen Aleksander Vanjukov som på sin facebook-sida kallar hanteringen av Skotjilenko för grym och orättvis.

Han och de övriga läkarna oroar sig för Skotjilenkos hälsotillstånd.  Hon har celiaki men under tiden i häktet har hon inte regelmässigt fått tillgång till glutenfri mat vilket gjort att hon är undernärd, och hon har en medfödd hjärtdefekt som ytterligare försvårar fängelsevistelsen.

Aleksander Vanjukov har tidigare tagit initiativ till en läkarpetition där de vädjar för korrekt medicinsk vård för fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj.