I somras gav den högt uppsatte italiensk generalen Roberto Vannacci ut en självbiografisk bok, Il Mondo Al Contrario, (ungefär Upp och nervända världen) där han gick till angrepp på bland annat hbtqi+personer.

I boken skriver han, enligt ett referat publicerat av Pinknews.com, ”Kära homosexuella, ni är inte normala, kom över det. Normalitet är heterosexualitet. Om allt verkar normalt för er, så är det på grund av internationella gaylobbyns konspirationer som förbjudit termer som fanns i våra ordböcker för bara några år sedan.” På liknande sätt uttrycker han sig i boken om andra grupper och kallades efter utgivningen för misogyn och rasist. Han driver i boken idén om ”minoriteternas diktatur”.

Efter utgivningen blev han avsatt från chefpositioner inom armén, men menade att detta inte hade med uttalanden i boken att göra.

Matteo Salvini vice statsminister från det högerpopulistiska partiet Lega, har efter bokens utgivning hyllat honom som ”lojal och modig tjänare till Italien och det italienska folket”.

Nu verkar Vannacci ha fått rätt i att han dels har militärt och politiskt stöd och dels inte straffas för sina uttalanden eftersom han i dagarna tillträtt som stabschef för Kommandot för landoperativa styrkor.

Enligt Queer.de har oppositionen dock upprörts över att Vannacci nu befordrats.

”Hans utnämning visar att denna regering ser xenofobi, homofobi och spridning av konspirationsteorier som en fördel snarare än en nackdel”, kommenterade liberala parlamentsledamoten Riccardo Magi. Alessandro Zan engagerad i Arcigay, motsvarigheten till svenska RFSL, och  parlamentariker för Partito Democratico har kommenterat med att säga ”detta är inte bara en skam, utan också en verklig fara för alla de personer som generalen attackerar.”