Tidigare i veckan meddelade USAs utrikesminister Antony Blinken nya sanktioner för nuvarande och tidigare myndighetspersoner som deltagit i att kränka hbtqi+rättigheter i landet.

I beslutet står det att: ”Utvidgningen av visumbegränsningspolitiken för att inkludera nuvarande eller tidigare ugandiska tjänstemän eller andra som anses vara ansvariga för, eller medverkande i, att underminera den demokratiska processen i Uganda eller för politik eller åtgärder som syftar till att förtrycka medlemmar av marginaliserade eller sårbara befolkningsgrupper. Dessa grupper inkluderar, men är inte begränsade till, miljöaktivister, människorättsförsvarare, journalister, hbtqi+personer och aktiva i civilsamhället.”

Även familjemedlemmar till de som satts upp på sanktionslistan kan omfattas.

Tidigare har den amerikanska regeringen meddelat att de inte längre kommer ge Uganda de handelsförmåner som ingått i ett samarbete med afrikanska länder söder om Sahara. Även det med hänvisning till att landets parlament röstats igenom en skärpning av förbudet mot samkönade relationer där till och med dödsstraff införts.