Homohat

Advokaten Surat Ikramov, engagerad i en organisation för mänskliga rättigheter, misshandlades svårt den 28 augusti på väg från samtal med den domare som handhar överklagan av domen mot gayjournalisten Ruslan Sharipov.

Den 25-årige Sharipov erkände sig den 13 augusti skyldig till sodomi, sex med minderåriga och för drivande av bordell. Han dömdes till fem och ett halvt års fängelse. Tidigare i processen nekade han till brott men ändrade sig efter att hot om att hans mor skulle skadas framförts från ”officiellt” håll.
Organisationer för mänskliga rättigheter ser processen mot Sharipov som ett sätt att tysta hans journalistiska arbete, där avslöjanden om korruption inom polisen och kritik om brott mot mänskliga rättigheter framförts.
”Allt pekar på att Sharipov arresterats på falska grunder skapade för att myndigheterna skall bli av med en problematisk dissidentröst”. Så skriver organisationen Reportrar utan gränser i ett brev till president Islam Kaimov.

Enligt Human Right Watch, som följer fallet, är misshandeln av advokaten Surat Ikramov ytterligare ett uttryck för missförhållandena i Uzbekistan.
”Ikramov körde sin bil när en man försökte få lift. När han stannade bilen så kom fyra maskerade män i camouflageuniformer fram, öppnade dörrarna och placerade en plastpåse över hans huvud, band hans armar och ben och tvingade in honom i deras bil. Männen misshandlade Ikramov i baksätet och stöp om och om igen syretillförseln genom att med ett bälte snöra åt plastpåsen. De körde honom utanför Tashkent och begärde pengar av honom. Ikramov blev lämnad och var medvetslös i flera timmar. Han fick två brutna revben och flera sår.”

Ikramov var även engagerad i en protest utanför parlamentet dagen efter misshandeln. En protest till stöd för Sharipovs överklagan.
Human Right Watch informerar vidare om att samma morgon som protesten skulle hållas ”gjorde polisen hembesök hos flera av dem som planerade att delta… placerade dem i husarrest så att de inte kunde lämna sitt hem den dagen. Andra som lyckades delta vid protesten utanför parlamentet arresterades, och transporterades bort i bussar. En av aktivisterna, Elena Urlaeva stoppades i sin bil av säkerhetspolisen på väg till protesten. De tvingade ut henne ur bilen och slog henne. Hon sattes i häkte under flera timmar för att sedan släppas.”

Uzbekistan och Turkmenistan är de enda forna sovjetrepublikerna som fortfarande förbjuder homosexualitet.

http://www.hrw.org/campaigns/uzbekistan/sharipov.htm

Källa: Protestkampanj för Ruslan Sharipov

Publicerad: 2003-09-05 18:46:45