Den 12 december fälldes Polen av Europadomstolen för att inte uppfylla sin skyldigheter för att erkänna och skydda landets homosexuella medborgare och därmed bryter landet mot paragraf 8 i Europakonventionen.

I rättsfallet Przybyszewska med flera versus Polen prövades avsaknaden av juridiska regleringar för samkönade par och domstolen menar alltså att EU-länder skall erkänna och reglera dessa relationer. ”Detta misslyckande leder till att de sökandes förmåga att reglera grundläggande aspekter av sina liv begränsas, vilket utgör ett brott mot deras rätt till privatliv och familjens värdighet.

Domslutet kommer samtidigt som Donald Tusk tillträtt som ny premiärminister och därmed avslutar en period av konservativt styre i det polska parlamentet. Att hans regering nu tar över ökar chanserna att Polen kommer följa övriga europeiska länder som reglerat samkönade relationer, antingen i någon form av partnerskapslagstiftning eller genom införandet av könsneutral äktenskapslagstiftning.

– Efter åtta år av förnedring, med en hatkampanj riktad mot HBTQ+personer från regeringens och statsapparatens sida, så är ett möte ansikte mot ansikte med premiärministern starkt eftertraktat, inte minst så att polska kvinnor och män kan se att det inte längre finns en bättre och sämre klass av medborgare, endast en nation som vi, HBTQ+personer, är en del av, kommenterar Mirka Makuchowska från Campaign Against Homophobia i ett pressmeddelande från ILGA-Europa.