I ett ställningstagande om en ny doktrin kallad Fiducia supplicans (ungefär vädjan om förtroende) meddelade Vatikanen idag att ”irreguljära” relationer liksom uttalat även samkönade relationer kan välsignas i den Katolska kyrkan.

Samma budskap gavs redan i början av oktober då Påve Franciskus svarade en grupp konservativa kardinaler som ville få en kommentar om de välsignelser av samkönade relationer som flera präster i bland annat den tyska Katolska kyrkan utfört. Det svaret, liksom den doktrin som nu publicerats, sägs i dagens dokument är del av en process som pågått under flera år.

I Fiducia supplicans konstateras, som tidigare i oktober, att kyrkan fortsatt motsätter sig att samkönade par kan ingå äktenskap.  För katolska kyrkan är äktenskapet en ”exklusiv, stabil och olöslig union mellan en man och en kvinna”.

Efter att ha beskrivit betydelsen av välsignelse inom kyrkan kan, slås det fast i dokumentet, denna ges ”utan att officiellt bekräfta deras status eller på något sätt ändra kyrkans ständiga lära om äktenskap.” I doktrinen sägs att par i ”irreguljära” och i samkönade relationer söker Guds hjälp genom en ”enkel välsignelse”.  Välsignelser för dessa par, skrivs i Fiducia supplicans, får inte utföras som ceremonier i samband med att civiläktenskap ingås, motsvarande det vi i Sverige kallar borgerliga äktenskap. ”Det kan inte heller utföras med några kläder, gester eller ord som är lämpliga för ett bröllop.

Samkönade par och de ”irreguljära” paren,  t.ex frånskilda som vill ingå en ny relation, skall få sin välsignelse i andra sammanhang än vid stora ceremonier. Doktrinen föreslår att detta kan ske vid en helgedom, i mötet med en präst, i en bönegrupp eller i samband med en pilgrimsresa.

I själva verket, genom dessa välsignelser som inte ges genom de rituella formerna som tillhör liturgin utan som ett uttryck för kyrkans modershjärta – liknande de som utgår från kärnan av folklig fromhet – finns det ingen avsikt att legitimera någonting, utan snarare att öppna sitt liv för Gud, att be om hans hjälp att leva bättre, och även att åkalla den Helige Ande så att evangeliets värderingar kan levas med större trofasthet.