Efter kritik från Europadomstolen svarar nu den nya polska regeringen att de kommer införa någon form av juridisk reglering av samkönade relationer.

Regeringen i Polen består nu av Donald Tusks Medborgarplattformen, valkoalitionen Tredje vägen, Nya vänstern och Moderna partiet. Regeringen har utlovat att de skall ”återskapa  rättstatsprincipen”, avskaffa det i det närmaste totala abortförbudet, avpolitisera public-service, kriminalisera hets mot hbtqi+personer och separera kyrkan från staten.

Regeringen är alltså näven, enligt Notes from Poland, överens om att samkönade relationer skall regleras på något sätt.

Medan Medborgarplattformen vill inför partnerskap driver Nya vänstern på för äktenskap. Även Szymon Hołownia, en av ledarna för det mer konservativa Polen 2050 som är del av Tredje vägen, har gett sitt stöd till en partnerskapslösning. Polen 2050, är mer konservativt och även enligt bedömare splittrade i frågan om juridisk reglering av samkönade relationer.

Under måndagsmorgonen sa Medborgarkoalitionens parlamentsledamot Dariusz Joński att arbetet med ett lagförslag för en partnerskapslag pågår. I arbetet ingår att jämka ihop Sejmen, det polska parlamentet, så att en majoritet kan enas om någon form av partnerskap för samkönade par.

Under måndagen lät även Påven Franciskus meddela att Katolska kyrkan kan välsigna samkönade parrelationer så länge det är tydligt att det inte handlar om äktenskap. Ett ställningstagande som troligen kan påverka Polen där Katolska kyrkan fortfarande har stort inflytande.