I onsdags dömde en jury vid Manchester Crown Court enhälligt två tonåringarna för att ha mördat 16-åriga transflickan Brianna Ghey i februari 2023. De två tonåringarna, en pojke och en flicka 16 år gamla, nekade till mordanklagelserna och skyllde istället på varandra.

Domaren Justice Yip sa att hon ”måste” döma dem till ”livstidsstraff”. Exakt vilket straff det blir kommer meddelas efter nyåret.

De två tonåringarna skall, enligt tidningen PinkNews rapport, ha planerat att döda flera ungdomar och åklagaren beskrev under rättegången hur material de hittat hos flickan skall ha handlat om fascination för seriemördare och att de kallat sig satanister. I mängd WhatsApp-meddelanden mellan de två, skall enligt åklagaren ”planering och konspiration för att döda människor, prat om mord, tortyr och grymhet”, har förekommit och varit ”svårt att läsa”.

Mordet på Brianna Ghey var också våldsamt. Mitt på ljus dagen mördades hon med 28 knivhugg.

Esther Ghey, Briannas mamma, beskrev sin dotter som ”större än livet, rolig, kvick och orädd”.

”Att veta hur rädd mitt vanligtvis orädda barn måste ha varit när hon var ensam i den där parken, med någon som hon kallade sin vän, kommer att förfölja mig för alltid”, sa hon.

Efter att det framkommit detaljerad information om de två dömda ungdomarna skall Esther Ghey ha slutat känna den uns av sympati för dem eftersom även de förstört sina liv.

”Jag är glad att de kommer att tillbringa många år i fängelse och borta från samhället,” sa hon efter domen.

Briannas far Peter Spooner kommenterade mordet med att säga ”Briannas död har inte bara påverkat mig som far, utan också hela min familj. Mitt hjärta blöder varje dag för Brianna och detta kommer aldrig att försvinna.”