I en undersökning släppt i december framkommer att hela 34% av walesarna identifierar sig som inte helt heterosexuell.

Medan 66% enbart uppger att de är attraherade av personer av det andra könet så svarar 16% ”oftast” på den frågan. 6% svarar lika mycket bägge könen, 3% mestadels det egna könet och 9% enbart det egna könet.

Åldersmässigt identifierar sig 7,9% av de mellan 16-24 år som lesbisk, gay, bisexuell eller annat, där ”annat” kan stå för pansexuell, omnisexuell eller asexuell. På andra änden ålderpyramiden, 72 år och äldre så är det endast 0,2% som identifierar sig som lgb+.

Walesarnas könsidentitet har också kartlagts och där visar det sig att i åldersgruppen 16-24 identifierar sig 1% av Wales 3 miljoner invånare som trans. Siffran går ner till 0,7% i gruppen 25-34 och i den äldsta gruppen, 72 år och äldre, är det 0,1% som identifierar sig som trans.

59% av de svarande säger att de känner någon som är hbtq+ och 50% uppger att de har en familjemedlem eller personlig vän som är det. För transpersoner är mostavrande siffror 32% respektive 16%. Medan 45% av de som identifierar sig som lesbiska säger att de möts av respekt svarar endast 34% av de som identifierar sig som bi detsamma. Siffran för transpersoner är 37% och för gaykillar 41%.

9% av de som är bisexuella föredrar att inte berätta det för omgivningen, 8% av gaykillar, 7% av lesbiska och 6% av transpersoner uppger detsamma.

Undersökningen baseras bland annat på den större undersökning som presenterades i början. av året gjord i England och Wales. Där framgick det att 89,5% av de tvåländernas befolkning identifierar sig som heterosexuell och 3,2% av de svarande identifierade sig som gay, lesbisk eller bisexuell. Utöver den undersökningen baseras resultaten för Wales även på andra undersökningar från tiden kring året 2021.