Under 2023 infördes och godkändes ett rekordstort antal lagförslag som riktade sig mot HBTQ-sjukvård, tillgång till offentliga boenden och utbildning i USA. Hela 508 lagförslag lades fram varav 84 antogs och blev därmed lag. En stor ökning om en kollar på år 2022 då 315 diskriminerande anti-HBTQ+lagförslag lades fram och 29 antogs till lag.
Majoriteten av de nya lagstiftningarna påverkar könsbekräftande vård för minderåriga, innebär att transungdomar blockeras från behandlingar såsom pubertetsblockerare, hormonbehandling och operationer.
De som stödjer dessa lagar hävdar att “transition” kan vara skadligt för unga och unga vuxna. Därför tycker de att folk ska vänta tills de blir äldre för att kunna ta beslut över sin hälsa, rapporterar ABC News.
Bland annat har Georgias guvernör Brian Kemp uttalat sig på “X” att han undertecknade lagförslaget i sin delstat som förbjöd läkare att börja hormonbehandling för transpersoner under 18 år ”för att säkerställa att vi skyddar Georgiens barns hälsa och välbefinnande.”
Trots dessa lagar har det även tillkommit lagar som förbättrar för jämställdhet i USA. Flera delstater har godkänt skydd för HBTQ+personer i år, inklusive Minnesota, Michigan, New York och Kalifornien.
– Detta gäller allt från att Minnesota har antagit ett förbud mot omvandlingsterapi till Michigan som antar sitt historiska tillägg om medborgerliga rättigheter som skyddar HBTQ+personer, säger Sarah Warbelow, som arbetar med juridiska insatser på Human Rights Campaign, i ett uttalande till ABC News.