Den ugandiska hbtq-aktivisten Steven Kabuye publicerade i onsdags på X, tidigare Twitter, en fruktansvärd video som visar skadorna han fått efter att ha blivit svårt knivskuren.

Hela hans vänstra underarm är uppskuren och i videon när han ligger på marken gråtandes av rädsla och smärta och man ser kniven instucken på högra sidan av magen.

Frank Mugisha, som sedan lång tid arbetat för hbtqi+rättigheter i Uganda skriver på X att han nu får vård på sjukhus.

– Vi står bakom aktivisten och hoppas på ett tillfrisknande. Hat och hatbrott har ingen plats i Uganda. Vi uppmanar polisen att genomföra en noggrann utredning.

Hot, hat och hets riktat mot enskilda hbtqi+personer i Uganda har ökat dramatiskt efter att landets parlament förra året antog den skärpta lagen mot samkönade relationer. En lag som även innebär att dödsstraff kan utdömas om ”brottet” homosexualitet upprepas.

Lagändringarna har fått stöd av länder som Iran och Ryssland och även den tidigare republikanske ledamoten av Representanthuset, Tim Walberg, var i oktober förra året på besök i Uganda och deltog på en ”Nationell bönefrukost” där han uppmuntrade Uganda att ”stå stadigt” vid sin nya lag. Just amerikanska strakt konservativa evangeliska kyrkor har spelat en stor roll i att Uganda sedan lång tid bedriver hetsjakt på homosexuella. Walbergs besök i Uganda finansierades av den amerikanska organisationen The Fellowship, som anklagas för att ha introducerat idén om dödsstraff för homosexuella handlingar i Uganda redan 2008.