En sammanställning av sajten Erasing 76 crimes visar på positiva framgångar för reformer under 2023.

Möjlighet för samkönade par att ingå äktenskap infördes i Estland, Nepal och Choctaw Nation i USA. Under året lyftes frågan om samkönade äktenskap politiskt i Liechtenstein, Thailand, och Grekland och i dessa länder finns möjligheter att det går igenom.

Homosexualitet avkriminaliserades i Mauritius och Cooköarna. På Sri Lanka och i Marocko finns diskussioner om att avkriminalisera. Irak däremot överväger kriminalisering. I Dominica, Grenada, Saint Vincent och Grenadinerna, St. Lucia, Jamaica, Tunisien, Kenya, Malawi, Namibia och Libanon har frågan om avkriminaliseringen lyfts den juridiska vägen.

Omvandlingsterapi. har kriminaliserats på Island, i Belgien, Polen, Norge, Spanien och på  Cypern liksom i de amerikanska delstaterna Minnesota och Michigan, schweiziska kantonen Neuchâtel och mexikanska delstaterna Queretaro, Sinaloa, Morelos, Quintana Roo. I Chile har medicinska ingrepp för att förändra sexuell läggning eller könsidentitet införts.

Förbud eller begränsningar för män som har sex med män har avskaffats i USA och Tyskland och begränsningarna har lättats i Norge och Schweiz.