Efter att President Emmanuel Macrons igår avsatte Frankrikes premiärminister Élisabeth Borne, utsågs idag Gabriel Attal, 34, till den Femte Republikens nye premiärminister.

Förutom att vara den yngste premiärministern är han även landets första öppet homosexuelle på posten. Han har ingått partnerskap med EU-parlamentarikern och gruppledaren för den liberala gruppen Stéphane Séjourné som liksom Attal är politiskt aktiva inom Macrons parti Renaissance. De två har idag brutit upp sin relation.

Attal startade sin politiska karriär som socialistisk politiker i Vanves, en av Paris sydvästra förorter. Dit valdes han 2012 och fem år senare valdes han in i Nationalförsamlingen där han snart lovordades för sitt arbete med kultur och utbildningsfrågor. I Nationalförsamlingen representerade han Macrons då nybildade La République En Marche, idag Renaissance. Han blev också gruppledare för partiets parlamentarisk grupp.

2018 outades han via Twitter av en tidigare klasskamrat, den gröna politikern Juan Branco. Outingen kom i samband med ett bråk mellan de två om vem som var den verkliga mobbaren under skoltiden. Samma år tog Attal plats i den nuvarande regeringen som biträdande utbildnings och ungdomsminister, 2020-22 när Jean Castex var premiärminister var han regeringens talesperson, när Élisabeth Borne bildade regering i maj 2022 blev han minister i finansdepartementet och förra året blev han Utbildnings och ungdomsminister. I den rollen var det han som stod bakom att i skolor förbjuda användandet av hijabs och andra former av slöjor med religiös betydelse.

Under sin politiska karriär har han, sedan han kom ut, men också på grund av judisk bakgrund och identitet med en judisk far och mor som är kristet ryskortodox, fått utstå mycket trollverksamhet på sociala medier. Bland annat skrev den tidigare konservativa kulturministern Philippe de Villiers upprört när Attal blev utsedd till Utbildnings och ungdomsminister att ”detta är sommarens katastrof. Vi rör oss från woke till HBTQ”.

Det är svårt att hitta bilder på Attal och  Séjourné tillsammans via bildbyråer och på EU-parlamentarikerns Twitter är kommentaren till den tidigare makens nya roll som premiärminister: ”Jag välkomnar utnämningen av @GabrielAttal. Vi behöver hans talang för att fullfölja våra politiska åtaganden.” I fransk anda är de samkönade relationerna något man trots öppenhet håller privat.

Uppdaterad 2024-01-12: Stéphane Séjourné är Gabriel Attals före detta partner.