Den 6 januari kunde åtta års frånvaro av öppet homosexuella som berättade om sina livserfarenheter i nationell polsk TV äntligen brytas.

Jakub och Dawid som även medverkat vid QX-galan som Roxette-fans, berättade om sina liv och visade regnbågsflaggan i morgon-TV.

”Homofobin är över i Polsk TV”, sa Jakub som själv avskedades från kanalen TVP för sju år sedan, för att han var öppet homosexuell.

Rainbow Poland som de två är engagerade i skriver: ”De senaste åtta åren har varit tuffa för hbtqi+gruppen i Polen. Den konservativa regeringen genomdrev flera regleringar som diskriminerar sexuella minoriteter, bland dem de kända hbtq-fria zonerna. HBTQ-teman har varit bannlysta från nationell media. Det gjordes försök till att dölja regnbågsflaggor även under Eurovision-sändningar. Jakub förlorade sitt jobb efter att han gift sig med sin make för sju år sedan”.

I och med att Donald Tusk tog över som premiärminister i Polen i december har dock stora förändringar skett för hbtqi+gruppen, berättar de och nämner diskussioner om partnerskapslagstiftning och att de under åtta år av regeringen hårt styrda statliga medierna nu frigörs från politisk styrning.