På söndag blir det stor baluns i Danmark och utan att förta övriga drottningar Nordens absolut mesta dronning Margrethe kliver av för att lämna plats för sin son som får kungatiteln Frederik 10. Med Dronningens abdikation kommer samtidigt med Kong Frederik 10 tillträde landet även få en ny drottning.

Australienfödda Kronprinsessan Mary har likt vår svenska kronprinsessa Victoria vid flera tillfällen markerat stöd till och samhörighet med såväl arbetet mot hiv/aids, med hivpositiva liksom med regnbågssamhället.

Senast vi kunde se henne delta aktivt och ta en frontposition i regnbågsrörelsens verksamhet var vid WorldPride 2021 som hon även var beskyddare för. Hon har medverkat och delat ut priser vid olika tillfällen på Danish Rainbow Awards, motsvarigheten till QX-galan.

Här är några insatser hon gjort:

2014 var hon med och firade 25-årsjubiléet av den danska partnerskapslagen

2018 var hon med och delade ut hederspriset vid Danish Rainbow Awards som då gick till LGBT Danmark, motsvarigheten till svenska RFSL.

Under World Pride 2021 medverkande hon vid öppningsceremonin, höll hon tal i Fælledparken och vid Mänskliga rättighetskonferensen. Året innan, mitt under Coronapandemin, höll hon också ett tal till Köpenhamn Pride, men då helt digitalt.

2023 höll Kronprinsessan Mary tal vid ett 8 mars-evenemang där även LGBT+ Danmark deltog.

– Vi var mycket glada över att Kronprinsessan valde att säga ja till att vara beskyddare för WorldPride 2021. Det hade stor symbolisk betydelse och ökade den nationella uppmärksamheten på evenemanget, säger Lars Henriksen, politisk ordförande för Copenhagen Pride, till QX.

Även Susanne Branner Jespersen, sekretariatschef på LGBT+ Danmark hyllar Kronprinsessan Mary för hennes engagemang. Hon har träffat Kornprinsessan två gånger. Första gången var 2014 vid 25-årsjubiléet av partnerskapslagen.

– Då har hennes kunskap om, insikt i och intresse för arbetet med mångfald lyst igenom, säger Branner Jespersen till QX.

– Andra gången var i samband med ett arrangemang om mångfald på arbetsmarknaden i samband med Internationella kvinnodagen den 8 mars i FN-byen i Köpenhamn, där höll jag ett föredrag om förhållandena för hbtq+ personer på arbetsmarknaden tillsammans med Boston Consulting Group. Hennes reflektioner efteråt vittnade om både stort intresse, och även den gången att frågor kring mångfald och diversitet låg henne mycket varmt om hjärtat.

Kronprinsessan Mary och Kronprins Frederik vid besök på Christiansborg Slot den 4 januari.

Lars Henriksen menar att en debatt som utbröt efter att hon var beskyddare för World Pride gjort att hon och det danska hovet blivit mer försiktiga.

I talet till paraddeltagarna vid WorldPride 2021 gör hon vissa försiktiga antydningar om att det kan var svårt att hänga med i hbtqi+rörelsens identiteter och ibland inte helt öppet. Berlingskes hovreporter Jakob Steen Olsen noterade även detta i en krönika och varnade för att Kungahuset skulle utnyttjas politiskt och trasslas in i ”identitetspolitik” som de flesta inte riktigt hänger med i. Då menar han, kan opinionen vändas emot engagemanget.

Även högerdebattören Eva Agnete Selsing skrev i Berlingske om Kronprinsessans tal och menade att det var politiskt och därmed problematiskt. Med politiskt menar hon att hbtqi+frågor är kontroversiella och föreslog istället att Kronprinsessan Mary skall engagera sig för ”familjen eller förföljda kristna” och menade att kronprinsparet ”köpt progressivismens förstörande ideologi”

– Tyvärr har vi inte känt kronprinsessans direkta engagemang i LGBTI+ frågan de senaste åren, säger Lars Henriksen. Man kan spekulera i om det motstånd som från vissa håll uttrycktes om Kronprinsessans deltagande har skrämt henne något. Jag hoppas att hon, i sin nya roll som Drottning, kommer att känna att hon har den position som krävs för att stå fast vid frågor som hon i tal och intervjuer har förklarat ligger henne varmt om hjärtat. Hbtqi+ frågan, både nationellt och globalt, behöver starka allierade.

Och sedan har det alltså varit tyst från Kronprinsessan, på söndag drottning Mary.

Vi får se om hon tar mod till sig och markerar stöd för mänskliga rättigheter för hbtqi+personer i Danmark och internationellt.

Branner Jespersen säger att frågan om hur Drottning Mary kommer med på hbtqi+tåget ”inte är LGBT+ Danmarks stora fokus så det har vi ingen officiell ståndunkt kring.

– För oss är allt stöd värdefullt, men det viktigaste är nog att alla danskar förstår att hbtqi-frågan angår oss alla. Vi har alla en familjemedlem, en vän, en kollega eller någon annan, för vilken förståelse, empati och insikt i hbtqi+ frågan kan göra en avgörande skillnad för livskvaliteten. Där är jag säker på att den blivande drottningens insikt kommer att lysa igenom, avslutar Susanne Branner Jespersen.