I onsdags meddelade Grekland konservativa premiärminister Kyriakos Mitsotakis att han och hans regeringen vill öppna landets civiläktenskapslagar för samkönade par och i det paketet även tillåta att samkönade par prövas som adoptanter, däremot inte tillåta värdmödraskap/surrogatmödraskap.

”Vi talar om ett juridiskt äktenskap, inte om kyrkor, eller kronor, eller ris”, underströk han i intervjun med Ertnews.gr.

In intervjun säger han att det inte handlar om några ”revolutionära förändringar” utan om lagar som finns i flera EU-länder. Om oviljan att legalisera surrogatmödraskap i Grekland säger han att han vet att barn födda genom denna lösning och andra sätt lever i det grekiska samhället och diskrimineras, vilket han hoppas den nya lagstiftningen skall råda bot på, men att om surrogatmödraskap ”vill v i inte experimentera med de mest långtgående rättighetsidéerna.”

I intervjun säger han att han inte vill se ett delat Grekland utan hoppas att ”vi skall hitta en gemensam grund”. Många parlamentsledamöter i hans eget parti Ny Demokrati antas rösta emot regeringens lagförslag, vilket han säger sig respektera. Han hoppas även få en dialog med den grekisk-ortodoxa kyrkan. Och grekisk media tror att målet är att driva igenom den nya lagen innan EU-valet i juni.

Från vänsterhåll kommer kritik om att lagförslaget inte går långt nog där Ny Vänster kommenterar med att Mitsotakis vill både ha hela tårtan och äta upp den och samtidigt flirta med högern.