Franrikes nya premiärminister Gabriel Attal har utsett sin regering.

Nya utrikesministern blir hans tidigare partner Stéphane Séjourné, 38, som därmed lämnar sin post i den liberala gruppen inom EU-parlamentet. De två ingick partnerskap, eller PACS so det heter i Frankrike, 2017 men detta upplöstes förra året.

Séjourné har förutom sin plats i EU-parlamentet även varit president Macrons strategiskt ansvarige för Frankrikes relationer till EU.

Svenske utrikesministern Tobias Billström (m) välkomnar på X den nye franske utrikesministern och tackar den avgående Catherine Colonna för hennes insatser med att få in Sverige i NATO.

Efter att Attal utsetts som premiärminister kom, enligt en artikel i The Guardian, en mängd antisemitiska och homofoba kommentarer via plattformen X. Attals far var jude och hans mor är ortodoxt kristen och han har kommenterat just antisemitismen med att han alltid kommer få dras med den på grund av sitt efternamn. Den franska judiska studentorganisationen kräver nu att de som sprider antisemitiskt och homofobt hat mot Attal skall straffas och plattformen X bötfällas, skriver The Guardian.

Från den franska hbtq-rörelsen är tongångarna positiva och att landets premiärminister är öppet homosexuell ses som ett tecken för att det franska samhället har blivit öppnare. I franska gaytidningen Têtu konstateras att detta dessutom ger en positiv bild av Frankrike i internationell hbtq-media.