Den brittiske skådespelaren Stephen Fry har rutit till mot den toppade och mycket typiska björnskinnsmössa som bland annat King’s Guard i Storbritannien använder.

I ett videoinslag för djurrättsrörelsen PETA säger han att ”tradition är ingen ursäkt för att vara grym”.  I videon uppges det att jakten är både feg och grym och att det krävs en stor björn för att ta fram endast en enda hatt.

Traditionen att bära en hatt med skinn från svartbjörn härstammar från 1800 talet. Stephen Fry menar i videon att det borde tas fram mössor i artificiellt skinn istället. Fry och PETA berättar att det fuskskinn som tagits fram möter alla krav som den brittiska armén ställer och att det dessutom är bättre i flera avseenden.

”Varje dag våra soldater bär mössor i skinn från slaktade björnar innebära vanära”, säger han och kräver att armén nu ändrar sig och byter ut skinnet.

Stephen Fry är idag 66 år och en av Storbritanniens mest populära skådespelare, komiker och författare. Han har under låg tid varit engagerad i hbtq-frågor. Bland annat gjorde han filmen Stephen Fry: Out There, där han berättade om synen på homosexuella och homosexuellas livsvillkor i olika länder. 2015 gifte han sig med komikerkollegan Elliott Spencer.

Björnskinnsmössor med riktigt skinn användes tidigare i Sverige vid högtidliga tillfällen, men idag är det bytt mot fuskpäls.