Efter att republikaner i den amerikanska delstaten West Virginia ökat tonläget i transfrågor känner svenska RFSL och förbundsordföranden Peter Sidlund Ponkala, en ökad oro.

– Detta är en i raden av amerikanska lagförslag de senaste åren som svartmålar transpersoner. Vi vet också att trender i amerikansk politik snabbt snappas upp i Sverige, därför är det väldigt oroande att se hur transpersoner nu föreslås förbjudas från offentliga platser, anses vara obscena och ska “botas” genom omvändelseförsök, säger han i ett pressmeddelande.

Förslaget, kallat Senate Bill 194, innebär ett totalförbud för könsbekräftande vård upp till 21 år. Det innebär dessutom att delstatligt anställda socialarbetare skall försöka ”bota” transpersoner. Förslaget innebär att dagens 18-årsgräns skall höjas och att vårdpersonal som på något sätt underlättar för transpersoner under 21 år kan straffas.

I förslaget Bill 195, förklaras transpersoner vara ”obscena” och därför skall den vara förbjudet med ”transgender exposure, performances, or display” som kan ses av minderåriga. Det betyder i praktiken att transpersoner inte kan röra sig offentligt. I Bill 197 talas också om att skydda barn från att se transpersoner där dessa även omnämns som ”oanständiga”. I lagförslaget anges att transpersoner inte får synas närmare än 762 meter från delstatens skolor.

– Det verkar inte finnas något gräns för vad hbtqi-motståndarna vill göra, säger en upprörd Peter Sidlund Ponkala. Det här lagförslaget har passerat all rimlighet, baseras på felaktigheter och fördomar och är ett allvarligt brott mot grundläggande mänskliga och medborgerliga rättigheter. Går det igenom öppnar det för att attackera människor som anses oönskade eller vanartiga. Det i sin tur öppnar för ännu fler kräkningar av redan utsatta grupper vilket är fullständigt ovärdigt i ett land som utger sig för att vara en demokrati med grundlagsskyddade rättigheter.

I svenska riksdagen ligger ligger just nu en motion från Carina Ståhl Herrstedt (SD), med förslag på bland annat att transvård inte skall tillåtas innan 25 års ålder och det inte skall bli enklare att byta juridiskt kön. Ståhl Herrstedt som 2017 la fram en motion mot att ersätta transpersoner för den tvångssterilisering som utkrävdes i samband med könskorrigering lyfter i den aktuella motionen att staten bör lämna skadestånd till de som ångrat sig efter att ha genomgått ”hormonshämmande behandlingar i unga år och genomgått irreversibla ingrepp”.

Även delar av den svenska kvinnorörelsen är engagerade i att det skall tas politiska beslut som begränsar möjligheterna till könsbekräftande behandling för unga transpersoner.

Förslagen i West Virginia liknar de anti hbtq-lagar som införts i Ryssland och i Ungern där ”skyddande” av barn från både transpersoner och homo-bisexuella blivit en central politisk fråga de senaste decenniet. I den amerikanska delstaten Florida har guvernören och nu republikanske presidentkandidaten Ron DeSantis också infört lagstiftning för att förhindra unga från att se transpersoner och stoppa skolor från att tala om hbtq-personer. I kampanjen för att bli presidentkandidat har han attackerat Donald Trump för att ha varit för hbtq-vänlig. Bara i år rapporteras att ett dussintal lagar som skall begränsa transpersoners möjligheter och synlighet redan hunnit introduceras i olika delstatsparlament i USA. I förra veckan gav en domstol i Alabama klartecken till en delstatslag som straffar läkare med upp till 10 års fängelse om de hjälper transpersoner under 19 år med pubertetsblockerare eller hormoner.

Senaten i West Virginia har en gedigen republikansk majoritet 31 mot 3 och i delstatens representanthus sitter 89 republikaner och 11 demokrater. Guvernören Jim Justice är även han republikan.