Det hbtqi+vänliga partiet DPP, Demokratiska progressiva partiet, vann helgens val på Taiwan. Just hbtqi+frågor och andra frågor kring mänskliga rättigheter och demokrati anses ha påverkat väljarna att fortsatt stötta DPP som har en mer kritisk inställning till Folkrepubliken Kina.

En av de som ställed upp i valet för DPP, var 30-åriga Huang Jie. Hon valdes in från hamnstaden Kaohsiung genom att besegra huvudmotståndaren Chen Mei-ya med 51% mot 42%.

På X, tidigare Twitter, publicerade TaiwanPlus News ett klipp där hon säger: ”Detta har aldrig gjorts förut. Men vi gjorde det.”

Enligt Pinknews.co.uk kom Jie ut i april förra året men har under lång tid varit en aktiv förkämpe för regnbågsfrågor. Under sin politiska karriär har hon varit en av de politiker som utsatts för att fake porn-material har spritts i syfte att skada. YouTubern  Chu Yu-chen och medarbetaren Chuang Hsin-jui dömdes för en tid sedan till böter och fängelse för att ha tagit fram påhittade sexfilmer där de lyckats byta ut ansikten mot kända politiker, bland annat Jie.

Taiwan är det första landet i Asien som tillåter samkönade par att ingå äktenskap.