En katolsk präst i Polen ställdes i slutet av förra veckan inför domstol efter att en ”sexfest” i hans hem avslöjats och han avgick i oktober. Även biskopen i Sosnowiec stifts Grzegorz Kaszak bad Påven Franciskus om att få lämna sin post vilket han beviljades..

Festen skall enligt polska mediauppgifter ha bestått av prästen, en vän och en manlig prostituerad. Det hela avslöjades då den prostituerade mannen blivit medvetslös på grund av att han intagit potensmedel och alkohol i kombination.

Prästens vän skall då enligt tidningen Gazeta Wyborcza ha ringt efter ambulans, men prästen vägrade att släppa in vårdpersonalen i lägenheten. Först när polis tillkallades till platsen kunde den medvetslöse mannen föras till sjukhus och få vård.

Den katolske prästen åtals nu för det som översatt från engelska i tidningen Notes from Poland rubriceras som ”brott mot sexuell frihet och anständighet”, underlåtenhet att ge nödställd hjälp och att ha tillhandahållit droger. Döms han kan han få upp till 8 års fängelse. Prästen har även häktats inför rättegången.