Utskottet för delstatliga frågor i Idahos kongress antog under tisdagen en ny lag som skall flytta ”obscena” böcker från skolbibliotek och ungdomsavdelningar på delstatens bibliotek. Böckerna skall inte, lovar republikanen Jaron Crane, förbjudas utan ”bara” flyttas så ungdomar 18 år och yngre inte skall exponeras för dem.

I begreppet ”obscen” räknas detaljerade beskrivningar av vad som kan ses som naket upp. Dessutom anges: ”masturbation, homosexuality, sexual intercourse, or physical contact with a person’s clothed or unclothed genitals, pubic area, buttocks or, if such person be a female, the breast.”, på svenska ungefär: ”onani, homosexualitet, samlag eller fysisk kontakt med en persons beklädda eller oklädda genitalier, blygd, bakdel eller, om personen är kvinna, bröst.”

Allt innehåll, ”så som alla former av bilder, foton, teckningar, skulpturer, filmer… alla former av böcker, pamfletter, tidningar, tryckt material hur det än reproducerats, ljudinspelningar…” som innehåller bland annat något om homosexualitet, skall tas bort från skolbiblioteket eller på allmänna bibliotek flyttas till vuxenavdelningen.

Vid ett medborgarmöte om förslaget som LGBTNation rapporterar från, sa bibliotikarie-studerande Isabella Burgess att definitionen av ”homosexualitet” inte överensstämmer med den allmänna accepterade definitionen som inte innebär att det är ”obscent” eller ett ”sexuellt beteende”

– Det är ditt val att sexualisera barnböcker, sa hon i debatten och argumenterade.
– Det är absolut nödvändigt att vi har böcker som representerar varje medlem i våra samhällen, som är tillgängliga för alla åldersgrupper.

Vid mötet framfördes fortsatt oro för att ett bötesbelopp som enligt förslaget kan utdömas om föräldrar klagar på en bok och denna inte tas bort, kommer innebära stora ekonomiska och praktiska problem för Idahos bibliotek. Förra året antogs nästan samma lagstiftning i delstaten men då med ett bötesbelopp på ca 26 000 kronor. Då valde den republikanske guvernören Brad Little, att inte skriva under. När lagförslaget nu omarbetats är bötessumman ”endast” 2 600 kronor, vilket kan antas innebära att Little kommer skriva under denna gång.

USAs konservativa grupper, bland annat ”Moms for Liberty” som nu fokuserar på att stoppa skolor från att undervisa om hbtq har pressat på i en lång rad delstater för att få bort titlar om hbtq och rasism från biblioteken. Washington Post publicerade i slutet av förra året en genomgång av 872 klagomål på totalt 444 titlar i 29 delstater under åren 2021-2022. Deras genomgång visar att det först och främst var böcker med ”hbtq-karaktärer, teman eller berättelser” som till slut förbjöds på biblioteken. Omkring hälften av de böcker som anmälts togs inte bort från hyllorna.

Tidningen konstaterar att för böcker med hbtq-tema var det 30% mer troligt att de plockades undan. De böcker som drabbades hårdast var Maia Kobabes Gender Queer, George M. Johnsons All Boys Aren’t Blue och Toni Morrisons The Bluest Eye.

Margaret Atwoods bok The Handmaid’s Tale, som går som TV-serie på HBO anmäldes 11 gånger och tog bort från ett bibliotek. Det är en bok som handlar om hur strikt konservativa och religiösa tar över USA. Jazz Jennings barnbok I Am Jazz som blivit populär även i Sverige, anmäldes 4 gånger och togs bort från två bibliotek. Även Jessica Waltons barnbok om Teddy anmäldes en gång och togs bort. Detsamma drabbade Red, White and Royal Blue av Casey McQuiston. Boken om kärleken mellan en brittisk kornprins och en amerikansk presidents son har filmatiserats och visas nu på Netflix. David Levithans bok Världens viktigaste kyss (Two Boys Kissing) blev också anmäld och togs bort från ett bibliotek.

Som kontrast kan nämnas att Vladimir Nabokov klassiker Lolita anmäldes två gånger, men togs inte bort från något av biblioteken.