Det är inte bara i Sverige som regnbågsflaggor på kommunhus och offentliga flaggstänger skapar debatt. I staden Norwich i den kanadensiska provinsen Ontario tog stadsfullmäktige ett beslut i april förra året om att inte tillåta regnbågsflaggan på stadens officiella flaggstänger i samband med närmsta storstaden Oxfords Pridefirande. Beslutet är formulerat som att inga icke-statliga eller regionala flaggor får hissas på officiella flaggstänger.

Det verkliga motivet för beslutet, tror lokala hbtq-aktivister enligt kanadensiska nyhetskanalen CBC, är att de regnbågsflaggor som hissats vandaliserats så många gånger att det börjat bli dyrt för staden.

Liksom i Sölvesborg reagerade lokala företagare på beslutet och valde att hissa regnbågsflaggan på flera platser i staden.

Diskussionen har fortsatt, rapporterar ThePinkNews, efter att bland annat en av stadens fullmäktigeledamöter avgått i portest mot flaggförbudet. Men nu har de heta diskussionerna i stan lett till att beslutet att inte tillåta annat än statliga och regionala flaggor, i praktiken regnbågsflaggan, återkallats.

I ett nytt beslut från stadsfullmäktige så kommer en speciellt utsedd flaggstång att användas inte bara för att uppmärksamma det som i Kanada sammanfattas som ”2SLGBTQIA+”communityts Pridefirande, utan även uttalat att flaggor som uppmärksammar ”Remembrance Day flags”, ”Every Child Matters flags”,  ”Black History Month flags”, FN-flaggan, och flaggor som kopplas till sportföreningar och lokala militära klubbar.