Mian Lodalen, journalist och författare, har utsetts till Hedersdoktor vid Jönköping University. En titel som ges tillde som ”betydande sätt har bidragit till utveckling av forskning och utbildning vid JU”.

I motiveringen skriver universitetet att Lodalens arbete är kopplat till ”det globala hållbarhetsmålet för minskad ojämlikhet och stämmer väl in i Jönköping Universitys förebyggande arbete för att motverka diskriminering och främja lika villkor.”

För snart et år sedan fick Mian Lodalen ta emot QX Hederspris vid QX-galan på Cirkus. Hon har även fått Anna-Klara Bratt Radio Q-stipendiet 1999, Vilhelm Moberg-stipendiet 2003, kulturstipendier från Jönköpings län och kommun, utsetts till Jönköpingsambassadör och fick förra året Junemedaljen av Jönköping kommun, staden hon är född i.

I sin kommentar till priset säger Lodalen i ett pressmeddelande från JU:

– I en tid när mänskliga rättigheter trycks tillbaka i stora delar av världen och när krafter också i Sverige vill begränsa den frihet som vi genom mångårig kamp uppnått är det särskilt glädjande att JU väljer att utse mig till hedersdoktor. Det är en stor ära som ger mig kraft att genom mina ord fortsätta berätta om kärlek, värdet av jämställdhet och varje människas rätt att leva öppet och autentiskt.

Mian Lodalen började sin skrivande karriär på gaytidningen Reporter och är idag fortsatt verksamh som krönikör i QX.