I en studie från The Williams Institute vid UCLA School of Law i Los Angeles, lever 210 000 latinamerikanska hbt+migranter i Kalifornien.

I studien framkommer att 68 800 av dessa inte har något Green card, dvs uppehålls- och arbetstillstånd, dvs lever som papperslösa. Tre fjärdedelar av de som saknar Green card har levt i USA längre än 10 år och 42% har levt utan Green card i USA över halva sitt liv. I studien framkommer att hbt-migranter utan Green card  är äldre, har lägre utbildning och svagare ekonomi än de latinamerikanska hbt-personer som är födda i USA.

93% av gruppen latinamerikanska hbt-migranter har arbete varav en tredjedel arbetar inom servicenäringen.

– Gruppen latinamerikanska hbt-invandrare till USA kan uppleva hinder för anställning kopplade till deras juridiska status, samt tillkommande utmaningar relaterade till stigma kring hbt och rasism, kommenterar huvudförfattaren Rubeen Guardado, Policyanalytiker vid Williams Institute i ett pressmeddelande.

– Det är avgörande att politiken och stödprogram tar itu med de sammanflätade behoven hos denna heterogena grupp – särskilt de som är mest sårbara på grund av att de är papperslösa.

Studien pekar på behov av ytterligare forskning kring gruppen latinamerikanska hbt-migranter säger medförfattaren Kerith J. Conron och fortsätter.
– Forskning kring diskriminering, trakasserier och våld mot latinamerikanska hbt-migranter som de upplevt i sina hemländer, under migrationen och i USA skulle också vara betydelsefull med tanke på de negativa effekterna sådana erfarenheter har på den mentala hälsan.