28% av de som tillhör generation Z identifierar sig själva som del av hbtq-gruppen. Det framkommer i en studie gjord av Public Religion Research Institute.

Studien handlar om värderingar hos de amerikanska ungdomar som idag är mellan 18 till 25 år, födda mellan 1996-2012. Gruppen som är den första att växa upp med Internet.

Jämfört med andra äldre grupper är det ovanligt många som själv identifierar sig som hbtq i gruppen ”Millenials” eller generation Y, födda 1980-1995  är det 16%, Generation X, födda 1965-79, 7%, Baby boomers, födda 1946-64 4% och i ”silent generation”, födda innan 1945, 3%.

I studien svarade 72% i generation Z att de var heterosexuella, 15% bisexuella, 5% homosexuella och 8% övrigt. Studien visar även att hos generation Z är det vanligare att identifiera sig som hbtq än som republikan, gruppen är även mindre benägen att associera sig med etablerade religioner.

För ca ett år sedan släppte amerikanska Gallup en undersökning där 7,2% av amerikanerna såg sig som hbtq, och i generation Z var det i den undersökningen 20% som inkluderade sig i gruppen.

Studien som presenterades i amerikansk media i helgen genomfördes mellan augusti och september och baseras på 6 600 svarande.

En politisk bedömning som framförs i Washington Blade säger att år 2040 kommer HBTQ-gruppen visa sig ha blivit en av de snabbast växande väljargrupperna, bestående av kring en femtedel av väljarkåren, med potentiell kraft att påverka det politiska landskapet i USA.

Att HBTQ-gruppen ökar har väckt debatt i Sverige när det handlar om unga med transidentitet. Ökningen har fått bland annat debattörer från delar av kvinnorörelsen att tala om en ”påverkan” via social medier som gör ungdomar till transpersoner, inte en ökad öppenhet i samhället. Studien från USA pekar dock på att det är hela hbtq-gruppen verkar ha ökat i generation Z, inte specifikt transungdomar.

Generation Alfa, födda efter tidigt 10-tal har ännu inte studerats gällande dess värderingar.