En federal domare i den amerikanska delstaten Florida menar att the Walt Disney World Resorts inte har tillräcklig grund för att stämma guvernören Ron DeSantis.

Konflikten mellan Disney och delstatens politiska styre uppstod efter att en rad ekonomiska fördelar som företaget sedan 1967 haft i Florida nu dragits tillbaks. Att De Santis valde att gå i konflikt med Disney handlar om att de kritiserat hans ”Don’t Say Gay”-lagar, som innebär att i bland annat skolor så skall inte samkönade relationer eller transidentiteter ens nämnas.

Medan Disney hävdar att guvernörens agerande är ett brott mot yttrandefriheten, menar domaren Allen Winsor, att de lagändringar som skett i Florida är antagna på konstitutionellt korrekt sätt så Disney saknar därmed grund att driva frågan vidare i domstol.

Winsor nominerades, enligt New York Post, 2019 av Donald Trump till den federala domstolen i Tallahassee.

Disney kommer att driva frågan vidare juridiskt eftersom de menar att de tillbakadragna fördelar som företaget tidigare haft i delstaten är direkt kopplade till att de uttryckt sig kritiskt mot guvernörens lagändringar.

”Om ingen prövning sker, kommer detta bli ett farligt prejudikat som ger delstaterna rätten att beväpna sin offentliga makt för att straffa politiska åsikter som de inte sympatiserar med”, kommenterade Disney beslutet.