Roms GayCenter som som samlar flera hbtq-organisationer i den italienska huvudstaden har under många år utsatts för anti-hbtq-affischering från den högerextrema organisationen Azione Frontale. Hbtq-rörelsen påstås bland annat vara ”heterofob”.

Nu har även ett ungdomsgäng samlats utanför centret för att skrämmas, skrika förolämpningar och klottra obsceniteter. Utan att någon i grannskapet har reagerat.

På en video som Gaycentret publicerat kan man se hur gänget beter sig utanför lokalerna i stadsdelen Testaccio. Videon är tagen vid halv elva-tiden i lördags.

På sin hemsida skriver centret att: ”Vår första reaktion var att bli rädda, eftersom vi uppfattar att vi är utsatt för direkta attacker; och vi blir oroade eftersom dessa handlingar är en konsekvens av ett offentligt samtal som i allt högre grad uppviglar till hat mot de som fortsatt klassa som ”annorlunda” och därmed görs till måltavla för våld.

Gaycentret har enligt tidningen Gay.it länge kampanjat för att skolor skall börja med sex och samlevnadsundervisning. Så att sådant som ”sexuella övergrepp, homobitransfobisk stigma, våld, psykosocial problem, prestationsångest och sexuellt överförda infektion kan undvikas.

 – Tyvärr kan vi nu bekräfta att, enligt data från ILGA-Europa, så forsätter Italien vara en av länderna med det sämsta skyddet i Europa för HBTQI+personer. Till och med sämre än Orbans Ungern, säger Arcigays ordförande Rachele Giuliano till Gay.it. Hur kan man ens tala om ”heterofobi” i ett land som saknar lagar mot ”homobitrans-fobi? Eller att inte ens idag, 2024, så är samkönade äktenskap ens erkända?