En domstol i Armeniens huvudstad Jerevan beslutade i onsdags att inte utlämna den ryske medborgaren Salman Mukaev. Han arresterades i Tjetjenien anklagad för att vara homosexuell. Under arresteringen utsattes han för tortyr för att ”erkänna” att han haft sexuell kontakt med en av sina vänner.

Enligt organisationen NC SOS som arbetar med att rädda hbtq-personer från norra Kaukasus där den ryska delrepubliken Tjetjenien ligger, utsattes han för elchocker, bands, misshandlades och utsattes för att kvävas. Förutom hans ”erkännande” ville polisen ha honom att locka andra homo-bisexuella till träffar där de sedan skulle arresteras.

2020 lyckades han fly. Först ut från Tjetjenien till Ryssland och därifrån till Armenien. De ryska myndigheterna har därefter utövat påtryckningar för att få honom utlämnad. Enligt dem har han begått brott som NC SOS berättar är uppdiktade.

Domstolen i Jerevan säger i sitt beslut att någon utlämning inte kan genomföras eftersom Mukaev om han sänds åter till Tjetjenien kommer fängslas och utsättas för förnedrande behandling eftersom han ses som homo-bisexuell.

Domstolens beslut välkomnas av Mukaev som via NC SOS Instagram tackar för stödet.

– Ärligt talat trodde jag inte på det förrän nu på morgonen då jag fick beslutet konfirmerat. Just nu är det dimmigt och jag befinner jag mig i någon form av eufori. Stort tack till alla som stöttat mig, journalister, advokater och alla som brytt sig om mitt öde. Utan er hade jag inte klarat det, säger han i ett inspelat meddelande som publicerades på torsdagen.