När Anette Trettebergstuen tillträdde som kultur- och jämställdhetsminister i Arbeiderpartiregeringen oktober 2021 beskrevs hon som ”rappkäftad hbtq-förebild med bakgrund i gaykamp, kulturkamp och dansgolv”.

I höstas avgick hon dock efter att hennes tillsättning av tre vänner på styrelseposter i kulturlivet. Tillsättningarna misstänktes ha skett trots jäv vilket gjorde att hon avgick den 23 juni och statsminister Jonas Gahr Støre kommenterade i NRK det som ”ett riktigt beslut”.

På fredagen meddelade chefen för Økokrim, ekobrottsenheten inom polisen, Pål Lønset, att de sedan i oktober förra året undersökt möjligt tjänstefel. Trettebergstuen kommenterar informationen med att hon inte anser sig ha gjort något straffbart och är förvånad över att det är via media hon fått reda på att hon är misstänkt. Polisen har inte kontaktat henne eller informerat henne. Samtidigt säger hon att hon ser fram emot att ”sken äntligen blir avklarad”.

Trettenbergstuen sitter i Stortinget för Arbeiderpartiet och dess gruppledare Rigmor Aasrud säger till NRK att de nu skall ”mitt upp i allt detta nu också skall ta vara på henne som en kollega”.

I höstas var hon öven med vid en utfrågning i Stortingets konstitutionsutskott (kontroll- og konstitusjonskomitéen). Stortingets jurister lät då meddela att hon inte kunde ställas inför riksrätt, men att frågan kunde lyftas civilrättsligt.