I den av Houthi-rebellerna kontrollerade provinsen Ibb i Jemen, har 13 personer döms till döden för att de skall ha haft samkönade sexuella kontakter.

Det är nyhetsbyrån AFP som rapporterade detta i tisdags.

Enligt domarna skall de avrättas offentligt. AFP uppger även att 35 ytterligare personer skall ha arresterats i samma provins misstänkta för homosexualitet. AFP skall ha sett videos från rättegångarna men har inte kunnat verifiera om de är äkta.

Tidningen L’Orient Today säger att domarna kan överklagas och skriver även att dödsdomar utfärdade i Houthi-kontrollerade områden inte alltid verkställs.

Houthi-rebellerna startade hösten 2023 att attackera lastfartyg på väg till Suez-kanalen och med misstänkt koppling till Israel. Attacker som fått USA och Storbritannien med allierade att attackera mål i de Houthi-kontrollerade delarna av Jemen.

Homosexualitet kriminaliserades redan 1937 när landet kontrollerades av Storbritannien. Under tiden som ”Demokratiska republiken Jemen”, en statsbildning som kallade sig kommunistisk, fanns inget lagförbud mot samkönade sexuella kontakter. Men 1994 återinfördes förbudet med hänvisning till Islamisk lag. Ogifta män som döms för homosexualitet skalla dömas till 1000 piskrapp. Gifta män som döms för homosexualitet skall straffas med döden. För sexuella kontakter mellan kvinnor utdöms tre-årigt fängelsestraff.