I torsdags blev det klart att 36 miljoner norska kronor delas ut från den norska regeringen till queera norska organisationer liksom till Pridefestivaler.

– Det borde vara självklart att människor i Norge ska kunna leva fria och trygga liv. Men det är inte så för alla. Queerorganisationerna gör ett mycket viktigt jobb för att förbättra situationen för queers i Norge och vi vill hjälpa till att höja deras röster och perspektiv, säger kultur- och jämställdhetsminister Lubna Jaffery i ett pressmeddelande.

Av pengarna går 25 miljon er till driftsstöd till bland andra FRI, Norges motsvarighet till RFSL, Skeiv Ungdom, motsvarigheten till RFSL-Ungdom, Skeiv Verden, Salam, Skeivt kristent nettverk, motsvarigheten till EKHO, Harry Benjamin Resurscentrum och Patientorganisationen för könsinkongruens.

Dessutom får bland annat Oslo Pride, Arctic Pride i Tromsø, Arendal på Skeiva, Fjellfri i Tynset, Skeivå Rogaland Pride, Moss Pride, Regnbuedagene i Bergen och Trans Pride, stöd. Festivaler som både är stora som Oslo och mindre som festivalen i Tynset.

– På de här festivalerna hyllas mångfald och rätten att vara sig själv. De handlar också om gemenskap, om att inkludera, lyfta och belysa de utmaningar som ligger framför oss, säger kultur- och jämställdhetsministern i pressmeddelandet.