Offret, en 28-årig bloggare, blev knivhuggen flera gånger i stadens centrum Diwaniyah. Gärningsmännen flydde sedan från platsen, rapporterar Shafaq News.

Simsims död är bara en i raden av attacker mot transpersoner i Irak.

Förra året blev den irakiska TikTok-stjärnan och makeupartisten Noor Alsaffar  skjuten till döds i huvudstaden Bagdad. Han hade vid upprepade tillfällen fått frågor om sin könstillhörighet och sexualitet. I en intervju med den irakiska kanalen Al Walaa 2020 pratade Noor öppet om hoten han fått motta på grund av sitt utseende. ”Jag är inte transperson och jag är inte homosexuell. Jag är bara en crossdresser och modell”, sa han.

I Irak finns det en utbredd kulturell stigmatisering av personer inom hbtqi-communityt och det finns inga lagar som skyddar hbtqi-personer mot diskriminering. Varken samkönade äktenskap eller relationer erkänns och det finns ingen laglig rätt att ändra kön. 

Enligt en undersökning utförd av World Values Survey mellan 2017 och 2022 visade det sig att endast två procent av Iraks befolkning anser att homosexualitet är försvarbart, medan 55 procent anser det vara oacceptabelt.