Irlands premiärminister Leo Varadkar meddelade under onsdagen att han avgår både som partiledare för Fine Gael och som premiärminister, eller Taoiseach som det heter på Irland.

Beslutet har förvånat flera bedömare, Irish Times talar till och med om ett ”chock-besked” och partivänner talar enligt tidningen om en ”blixt från en klar himmel”. Vardakar själv säger att han ”efter sju år” på sin position ”inte längre är rätt person för detta”. Varadkar, som idag är 45 år, meddelade inte vid beskedet om att han lämnar den irländska statsledningen och politiken vad han planerar härnäst. Det spekuleras i att han kan vara intresserad av en roll inom EU efter valet i juni. Han säger att han stannar på posten som Taoiseach tills en efterträdare valts.

Irish Times analytiker Jennifer Bray lyfter olika händelser som kan han påverkat Varadkars beslut. Bland annat nämns att folkomröstningen i mars om ifall familjebegreppet i landets konstitution skulle utökas med ”andra stabila relationer”, och att ta bort skrivningar om kvinnans speciella roll i hemmet och att en moder därmed inte skall ha skyldighet att av ekonomiska skäl tvingas arbeta på bekostnad av hemarbetet, röstades ner. En politisk motgång för den sittande koalitionsregeringen.

I samband med St. Patrick’s Day var Leo Varadkar på officiellt besök i Vita Huset och kunde där träffa president Biden. Enligt nyhetsbyrån Reuters var situationen i Gaza på agendan.

Efter att Leo Varadkar nu avgår är det nyligen installerade franske premiärministern Gabriel Attal som är öppet homosexuell på posten inom EU. Även Lettlands statschef, president Edgars Rinkēvičs, är öppet gay. I Europa i övrigt är Serbiens premiärminister Ana Brnabić öppet lesbisk och Andorras motsvarighet Xavier Espot Zamora öppet gay.