Den tyska förbundsstaten Bayern har i lag förbjudit användandet av ord och begrepp som inkluderar fler kön än två eller använder könsneutrala uttryck. De två regeringspartierna kristdemokratiska CSU och Freien Wählern har drivit igenom lagen som innebär att ord som hen, eller att avköna ord eller byta t.ex idrottsman till idrottare och andra ord som omfattar fler varianter än man eller kvinna inte får användas i skolor, på universitet eller av bayerska myndigheter.

Enligt tidningen queer.de säger Florian Herrmann från CSU att beslutet handlar om att ”språket måste vara tydligt och förståeligt”. Studentorganisationer i Bayern protesterar och talar om förmynderi från staten och oppositionen är ”chockad”. Socialdemokraternas Markus Aicher upprörs över att beslutet tas i just mars månad då Internationella kvinnodagens firas. Könsneutralt språk, säger han, har ”också visat sig verksamt mot diskriminering av kvinnor”.

– Detta är ett slag i ansiktet mot alla de människor som engagerat sig i att bryta ner existerande och klassiska stereotyper genom att använda ett könsneutralt språk.

Enligt Queer.de får språkreglerna i Bayern stöd från det tyska kristdemokratiska partiet CDU och AfD, motsvarigheten till svenska Sverigedemokraterna.