2018 mördades Marielle Franco, politiker i Rio de Janeiro. Under en kort politisk karriär blev hon snabbt välkänd för att försvara minoriteter och protestera mot polisvåld.

Den 14 mars 2018 sköts hon och hennes chaufför ihjäl efter att hon deltagit vid ett politiskt möte.

Under söndagen, rapporterar The Guardian, arresterades tre personer anklagade för att ligga bakom mordet. Dels den federala politikern Chiquinho Brazão, ledamot av kongressen och hans bror Domingos Brazão som sitter i Rio de Janerios revisionsrätt och så den tidigare chefen för Rio de Janeiros civila polis, Rivaldo Barbosa.

De två bröderna har, rapporterar brasiliansk media, under lång tid och mot sitt nekande anklagats för kopplingar till organiserad brottslighet.

För sex år sedan arresterades mannen som utförde själva mordet, den tidigare polisen Ronnie Lessa. Han sitter fortfarande häktad och väntar på rättegång.

Marielle Franco var aktiv i ett vänsterparti. Hon kom från en av Rios favelor, de fattiga bostadsområdena, och blev som öppet lesbisk och mörkhyad politiker snabbt en betydelsefull symbol i staden. När hon mördades var hon 38 år. Vid senaste presidentvalet 2022 lovade den nu sittande presidenten Lula da Silva att kämpa ”outtröttligt” för att få fram motivet till varför Marielle Franco mördades. När da Silva bildade sin regering gjorde han Marielles lillasyster Anielle Franco till minister för jämlikhet mellan ”raser”.

Kraven på rättvisa för Marielle Franco har blivit ett återkommande tema vid protester i Brasilien. För två år sedan restes även en staty över henne i Rio där bland annat hennes änka Monica Benicio, syster och dotter Luyara Santos närvarade.

Och medan en rad vänsterpolitiker i Brasilien välkomnade att de tre arresterades, uttryckte Domingos Brazãos advokat ”förvåning” över att han gripits och meddelade att hans klient nekade till att ha varit inblandad i mordet.