Det regerande partier i Georgien som samarbetar i det som kallas Georgiska Drömmen, la i måndags fram ett lagförslag som innebär ett förbud för könskorrigerande behandlingar och offentliga uttryck av samkönad kärlek.

”Ännu värre, de förbjuder konst som förespråkar hbtqi+-relaterade teman”, konstaterar Tiblisi Pride under tisdagen via X.

Nyhetsbyrån Reuters skriver att lagförslaget ses som ett sätt för regeringen att öka sin popularitet inför kommande val i höst.

I lagen förbjuds ”samlingar i syfte att popularisera samkönade familjer eller intima relationer”. Antas lagen innebär det att hbtqi+personer nekas såväl yttrandefrihet som mötesfrihet.

Enligt en av de drivande krafterna bakom lagförslaget, Mamuka Mdinaradze från Georgiska Drömmen, handlar det om att skydda ”familjvärderingar och våra framtida generationer” från det som kallas ”pseudoliberala värderingar”

Georgien fick så sent som i december förra årets status som EU-kandidat, något som landet länge eftersträvat och som fortsatt har stöd i befolkningen. Det lagförslag som regeringspartiet nu presenterar går stick i stäv med flera av EUs fördrag där diskriminering på grund. av sexuell läggning uttryckligen förbjuds.